Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη έχει να αναμετρηθεί με τη μείωση της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, κυρίως μεταξύ των νέων. Η χαμηλή αυτή συμμετοχή στα κοινά και η μη ενασχόληση με τον ακτιβισμό θα μετατρέψει τους νέους σε μια ολόκληρη γενιά που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δικαιώματά της και να απαιτήσει το σεβασμό που αξίζει.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας, ένα σημαντικό μέτρο της οικονομικής υγείας μιας χώρας ή περιοχής, εξακολουθεί να είναι υψηλό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που έχει μειωθεί από τα ιστορικά υψηλά του 2013. Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η τάση, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και αποφέρουν κέρδη είτε για τους επιχειρηματίες, είτε για ολόκληρη την κοινότητα.
Το πρόγραμμα #PlayEurope – EduGames για ενεργή συμμετοχή είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το οποίο έχει στόχο την υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Το #PlayEurope χρησιμοποιεί το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και το συνεργατικό μοντέλο για να προσφέρει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας για κοινωνικά θέματα και για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων για να υποστηρίξει τους νέους στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στην οργάνωση μιας κοινωνικής επιχείρησης και να γίνουν καλύτεροι πολίτες.
Οι εταίροι του #PlayEurope έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και προέρχονται από όλη την Ευρώπη: VITECO (Ιταλία), Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης (Βουλγαρία), Marketing Gate (ΠΓΔΜ), Eurosuccess Consulting (Κύπρος), Πανεπιστήμιο της Murcia (Ισπανία), Ομάδα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας για την Αλλαγή (Ρουμανία), PEIPSI (Εσθονία), K-Veloce (Ισπανία). Παρά τη διαφορετική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα κάθε εταίρου, ο στόχος της κοινής τους προσπάθειας είναι να βρεθεί μια λύση από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν νέοι απο όλη την Ευρώπη.
Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι νέοι επαγγελματίες να ξεκινήσουν το ταξίδι της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το πρώτο βήμα ήταν να αυξηθούν τα κίνητρά τους. Για το λόγο αυτό, το πρώτο παράγωγο του έργου ήταν το Εγχειρίδιο επιτυχημένων ιστοριών κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δέκα επιχειρηματικές περιπέτειες από όλη την Ευρώπη, με πρωταγωνιστές νέους επιχειρηματίες, που παραθέτουν τα ισχυρά και αδύναμα σημεία τους, τους φόβους και τις εμπειρίες τους. Μεγάλες προκλήσεις μετατράπηκαν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τους νέους που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, βοηθώντας τους μειονεκτούντες, και εμπλέκοντας τις κοινότητες στην πορεία.
Η δημοσίευση του Εγχειριδίου Επιτυχημένων Ιστοριών έγινε τον Ιούνιο του 2018 και είχε μεγάλη επιτυχία προσεγγίζοντας ευρύ κοινό σε όλη την Ευρώπη. Το εγχειρίδιο έγινε αποδεκτό από εκατοντάδες οργανισμούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας οι οποίοι ενσωματώνουν τις ιστορίες στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ώστε να προσφέρουν κίνητρα στους χρήστες τους.
Ο μοντέρνος σχεδιασμός, η εύκολη γλώσσα, η δυνατότητα ανάγνωσης των ιστοριών διαδικτυακά και η δυνατότητα δωρεάν λήψης σε μορφή PDF διευκολύνουν τη διάδοση των ιστοριών των κοινωνικών επιχειρηματιών που πέρασαν από δυσκολίες και τα εμπόδια, βρίσκοντας τον δικό τους τρόπο να πετύχουν. Σημαντικά μαθήματα από ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να στοιχηματίσουν στον εαυτό τους.
Το δεύτερο παράγωγο του έργου #PlayEurope βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Οδηγός «Βήμα προς βήμα – Πως να γίνετε Κοινωνικός Επιχειρηματίας μέσα σε 7 ημέρες» θα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του έργου και θα περιέχει τόσο τη θεωρία όσο και εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, σημαντικών για τη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης. Η προσέγγιση της «ψυχαγωγικής εκπαίδευσης» θα αποτελέσει την αφετηρία για την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά, δημιουργώντας μια επιχείρηση που θα διέπεται από ηθικές αξίες.